Mariner in Greece - Greek


Μετάβαση στο περιεχόμενο

istorika stoixeia


Η Αρχαία και Έντιμος Αδελφότης
των Ναυτίλων της Βασιλικής Κιβωτού


Ο βαθμός του Ναυτίλου της Βασιλικής Κιβωτού φαίνεται να είναι από τους παλαιότερους και, πιθανώς, στοιχεία του περιλαμβάνονταν και στους βαθμούς τού Συμβολικού Τεκτονισμού κατά τον 17ο αιώνα. Αν και δεν είναι σαφής ο τρόπος λειτουργίας του βαθμού στα χρόνια εκείνα, εμφανίζονται από το 1722 στην Αγγλία οι ονομασίες «Μεγάλη Στοά των Ναυτίλων της Βασιλικής Κιβωτού» και «Εταιρεία των Αρχαίων Τεκτόνων του Κατακλυσμού ή του Ναυτίλου της Βασιλικής Κιβωτού».

Από το 1871 μέχρι σήμερα, στην Αγγλία, ο βαθμός τίθεται «υπό την προστασία» της Μεγάλης Στοάς του Σήματος και η μόνη προϋπόθεση για να αποδοθεί ο βαθμός είναι ο υποψήφιος να είναι Διδάσκαλος Τέκτων του Σήματος και εισέρχεται σε Στοά Ναυτίλων ως «Νωαχίτης» ήτοι ως μετακατακλυσμιαίος άνθρωπος. Η τελετή ονομάζεται «Τελετή Ανυψώσεως» (Ceremony of Elevation). Στην Σκωτία, η απόδοση του βαθμού προϋποθέτει επί πλέον ο υποψήφιος να είναι Έξοχος Διδάσκαλος και να κατέχει την Τάξη της Βασιλικής Αψίδος.

Τα εργαστήρια υπάγονται σε Σώμα με την ονομασία «
Αρχαία και Έντιμος Αδελφότης των Ναυτίλων της Βασιλικής Κιβωτού». Ο Μέγας Διδάσκαλος της Μεγάλης Στοάς των Διδασκάλων Τεκτόνων του Σήματος κυβερνά την Αδελφότητα των Ναυτίλων. Δεν υφίστανται Μεγάλοι Αξιωματικοί, όπως συμβαίνει με τα άλλα Σώματα. Όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται αποκλειστικώς από το επονομαζόμενο ως «το Συμβούλιον του Μεγάλου Διδασκάλου της Βασιλικής Κιβωτού».

Κατ΄ έτος γίνεται πρόσκληση των μελών της Αδελφότητος, όπου ο Μέγας Διδάσκαλος, εάν επιθυμεί, απονέμει μία διάκριση, υπό το όνομα «Μεγάλη Τάξις» σε κάποιους Πρώην Σεβασμίους Κυβερνήτες, οι οποίοι - κατά την κρίση του - επετέλεσαν κάποιο σημαντικό έργο για την Αδελφότητα των Ναυτίλων.

Στο επίπεδο αυτό, κάθε Εργαστήριο χαρακτηρίζεται ως Στοά Ναυτίλων της Βασιλικής Κιβωτού. Ο κατ΄ έτος εκλεγόμενος και εγκαθιστάμενος επικεφαλής της Στοάς ονομάζεται «Σεβάσμιος Κυβερνήτης» και παριστά τον ΝΩΕ. Ο Α΄ Επ παριστά τον μικρό υιό τού Νώε, τον ΙΑΦΕΘ, ενώ ο Β΄ Επ παριστά τον ΣΗΜ. Ο ΧΑΜ απουσιάζει από το όλο σκηνικό.

Η σχέση του βαθμού του Ναυτίλου με αυτόν του Σήματος μπορεί να χαρακτηρισθεί ως ανάλογη προς αυτήν του Εταίρου της Βασιλικής Αψίδος με τον Διδάσκαλο Τέκτονα.

Σε αυτόν τον βαθμό, δίδονται στον υπό
Ανύψωσιν Νωαχίτη μηνύματα Αδελφωσύνης μέσα από ένα μύθο, ο οποίος εδράζεται στα αναφερόμενα ότι συνέβησαν εντός και εκτός της Κιβωτού του Νώε κατά την διάρκεια και με το τέλος τής πλημμύρας.

Στην Ελλάδα, ο βαθμός εμφανίζεται το 1991, αρχικώς με την μορφή που λειτουργεί στον Τύπο της Υόρκης και υπό το τότε Μέγα Περιστύλιον της Ελλάδος. Με την αλλαγή τού ακολουθουμένου τύπου σε αυτόν της Αγγλίας, δημιουργείται η Μεγάλη Στοά του Σήματος το 1993 και τρία χρόνια αργότερα, οι Αδελφοί κάτοχοι του βαθμού εγκαθιδρύουν Στοές Ναυτίλων υπό την σκέπη της Μεγάλης Στοάς του Σήματος της Ελλάδος και δημιουργείται η εν Ελλάδι «
Αρχαία και Έντιμος Αδελφότης των Ναυτίλων της Βασιλικής Κιβωτού».



Εισαγωγικό σημείωμα | Μηνύματα Μεγάλου Διδασκάλου | Ιστορικά Στοιχεία | Στοές Ναυτίλων | Πρόγραμμα | Ειδήσεις | Διάφορα | Σύνδεσμοι | Επικοινωνία | Πλάνο του δικτυακού τόπου


Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού