Κύριο Μενού:
Ιστορική διαδρομή του Τεκτονισμού του Σήματος
Ο Τεκτονισμός του Σήματος, ως βαθμός της θεωρητικής τεκτονικής, μας είναι γνωστός για περισσότερα από 200 χρόνια. Από το πρακτικό μιας συνεδρίας στο Portsmouth της Αγγλίας το 1769, είναι ξεκάθαρο πως ούτε καν τότε εθεωρείτο κάτι το καινοτόμο για την εποχή. Πάρα ταύτα, μόλις στις 23 Ιουνίου του 1856 εγκαθιδρύθηκε η πρώτη Μεγάλη Στοά Διδασκάλων Τεκτόνων του Σήματος στο Λονδίνο.
Στην Ελλάδα, ο βαθμός εμφανίζεται τον Μάρτιο του 1976, αρχικώς με την μορφή που λειτουργεί στον Τύπο της Υόρκης και εντός Περιστυλίων υπό το Ύπατον Μέγα Περιστύλιον της Γερμανίας και, εν συνεχεία, υπό το εγκαθιδρυθέν την 26η Νοεμβρίου 1977 Ύπατον Μέγα Περιστύλιον της Ελλάδος. Με την αλλαγή τού ακολουθουμένου τύπου σε αυτόν της Αγγλίας, την 7η Οκτωβρίου 1993 εγκαθιδρύθηκε η «Μεγάλη Στοά των Διδασκάλων Τεκτόνων του Σήματος της Ελλάδος» από την «Μεγάλη Στοά των Διδασκάλων Τεκτόνων του Σήματος της Αγγλίας, Ουαλίας και των Υπερποντίων Αυτής Περιφερειών και Στοών». Τις εργασίες εγκαθιδρύσεως διηύθυνε ο τότε Αντικαταστάτης Μέγας Διδάσκαλος, Σεβτ.Αδ. Λόρδος Swansea, ο οποίος εγκατέστησε τον πρώτο Μέγα Διδάσκαλο, Σεβτ.Αδ. Αδελφό Ερμή Ιωαννίδη.
Σήμερα, παγκοσμίως, υπάρχουν 17 αυτόνομες Μεγάλες Στοές Διδασκάλων Τεκτόνων του Σήματος. Αυτές είναι της Αγγλίας, Φινλανδίας, Ελλάδος, Γαλλίας, Ινδιών, Ελβετίας, Εσθονίας, Τογκό, Βραζιλίας, Μπενίν, Ακτής Ελεφαντοστού, Νοτιοανατολικής Ασίας καθώς και πέντε της Αυστραλίας, της Βικτώρια, του Ανατολικού Κουίνσλαντ, της Δυτικής Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας και της Νοτίου Αυστραλίας μετά των Βορείων Περιοχών.
Οι ως άνω Μεγάλες Στοές διατηρούν σχέσεις φιλίας και αναγνωρίσεως με αρκετά Μεγάλα Περιστύλια ανά τον κόσμο, των οποίων ο Τύπος περικλείει τον βαθμό (όπως π.χ. ο Τύπος της Υόρκης). Ιδιαιτέρως στην Σκωτία, ο βαθμός αποδίδεται από το Ύπατο Μέγα Περιστύλιο, αλλά και από την Μεγάλη Στοά (Συμβολική).
Τι είναι ο Τεκτονισμός του Σήματος;
Η χρήση ενός διακριτικού σήματος για την αναγνώριση της εργασίας τού κάθε τεχνίτη, στο επίπεδο των πρακτικών τεκτόνων (τεχνιτών-οικοδόμων), είχε από καιρό καθιερωθεί και εφαρμόστηκε κατά την οικοδόμηση καθεδρικών ναών, εκκλησιών, κάστρων και άλλων επιβλητικών κτιρίων κατά την αναγεννησιακή περίοδο όχι μόνο στην Βρετανία, αλλά και την Ευρώπη γενικότερα.
Αυτό το σήμα εξυπηρετούσε δύο πολύ χρήσιμους σκοπούς. Από τη μία αποτελούσε σημείο αναφοράς για την απόδοση δίκαιης μισθοδοσίας στον εργάτη, αλλά και σημείο αναφοράς για την απόδοση ευθυνών, σε περίπτωση λανθασμένης κατασκευής από τον τεχνίτη.
Η τελετή «Προαγωγής» στον βαθμό τού Διδασκάλου Τέκτονος του Σήματος επικεντρώνεται στην πρακτική αυτήν των οικοδόμων, να χαρακτηρίζουν την εργασία τους με το σήμα τους. Ο βαθμός στοχεύει ιδιαιτέρως στο να εγχαράξει στον νου του προαγομένου ιδέες περί τάξεως, συνέπειας, ζήλου και πειθαρχίας. Όπως ο Δεύτερος βαθμός ή άλλως ο βαθμός του «Εταίρου εν τη συντεχνία», έτσι και ο βαθμός τού Σήματος ενδιαφέρεται λιγότερο για το παρελθόν και το μέλλον, αλλά εστιάζει στο «εδώ και τώρα», στο παρόν της ζωής που διανύουμε. Δίνει έμφαση στο να μη κρίνουμε από τα φαινόμενα ανθρώπους ή καταστάσεις, αλλά να αναζητούμε τις αλήθειες που μπορεί να κρύβουν.
Προϋποθέσεις για να γίνει κάποιος μέλος
Ένας αδελφός πρέπει να είναι ήδη Διδάσκαλος Τέκτων προκειμένου να έχει το δικαίωμα να γίνει Διδάσκαλος Τέκτων του Σήματος. Η προαγωγή στον βαθμό του Διδασκάλου Τέκτονος του Σήματος δεν γίνεται αυτόματα. Κάθε αδελφός, που επιθυμεί να γίνει μέλος Στοάς Σήματος, πρέπει να προταθεί και να υποστηριχθεί από δύο αδελφούς, κατά προτίμηση (αλλά όχι απαραίτητα) μέλη της Στοάς Σήματος, της οποίας επιθυμεί να γίνει μέλος. Προσδοκάται ότι ο προτείνων και ο υποστηρίζων, επιβεβαιώνουν ότι ο υποψήφιος είναι εγνωσμένου ήθους και άξιος να γίνει δεκτός στον βαθμό.
Στοές Σήματος
Όταν εγκαθιδρύεται μία νέα Στοά Σήματος, η Μεγάλη Στοά του Σήματος χορηγεί σ’ αυτήν ένα Χάρτη Λειτουργίας, που είναι το έγγραφο που της παρέχει την εξουσία να συνεδριάζει και να προάγει Διδασκάλους Τέκτονες στον βαθμό του Διδασκάλου Τέκτονος του Σήματος.
Οι περισσότερες Στοές Σήματος συνεδριάζουν συνήθως κάθε δεύτερο μήνα, και όχι μηνιαίως, όπως γίνεται συνήθως με τις Συμβολικές Στοές. Σε μία Στοά Σήματος προβλέπονται 12 αξιωματικοί, με επικεφαλής ένα Σεβάσμιο Διδάσκαλο, ο οποίος εκλέγεται κατ’ έτος.